قریب به اتفاق سران صوفیه متقدم، از اهل سنت بوده اند. بیش از نیمی از مشایخ بزرگ ذهبیه از اهل سنت بوده و از حدود قرن هشتم به بعد مشایخ این طریقت به تدریج ادعای تشیع نمودند. افرادی چون احمد غزالی، ابونجیب سهروردی، نجم الدین کبری و… از مشایخ سنی مذهب ذهبیه بوده اند. پس از علاء الدوله سمنانی، تشیع در این فرقه پر رنگ شد و سران ذهبیه خود را شیعه معرفی می کردند.
1. شیخ ابوالنجیب سهروردی از اقطاب فرقه ذهبیه، با اجماع صوفیه رؤیت خدا را جایز دانسته و … فاضلترین آدمیان بعد از پیامبر را ابوبكر سپس عمر، سپس عثمان و سپس علی [ع] می داند و میگوید صوفیان ازمیان مذهب ها، مذهب اهل حدیث را اختیار كرده اند.
سهروردی، آداب المریدین، صص50-51 و63
2. نجم الدین كبری قطب دوازدهم ذهبیه در رساله «السایر الحایر»، وضو را شستن چهار اندام می داند که بر خلاف مذهب شیعه و موافق با مذهب اهل سنت است. او، ابو طالب پدر گرامی امام علی(علیه السلام) را کافر دانسته است و همچنین در آیه «یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ كُونُوا مَعَ الصَّادِقینَ»، صادقین را بر ابوبكر و عمر تطبیق می کند و می گوید که آنان پیشوایان صحابه بودند.
نجم الدین کبری، السایر الحایر الواجد الی السائر الواحد الماجد، صص19 و 32 و 37
3. چطور می توان ادعای شیعه بودن اقطاب ذهبیه را پذیرفت درحالیکه علاء الدوله سمنانی، قطب هفدهم این فرقه در کتاب “العروه” امت پیامبر اسلام- صلی الله علیه و آله و سلم را به هفت دسته خارجی، معطله، مشبهه، قدریه، جبریه، رافضیه و سنیه تقسیم می کند و به صراحت، تمام مذاهب جز مذهب اهل سنت را رد می کند و می گوید: من طریقه سنی را که مشهور به اهل سنت و جماعت است، طریق حق یافتم که ثابت بر راه مستقیم هستند و به جانب غلو و تقصیر و افراط و تفریط منحرف نشده اند.
علاءالدوله سمنانى، العروة لاهل الخلوه و الجلوه، ص 503 4.
درباره مذهب میر سید علی همدانی قطب نوزدهم ذهبیه همین کافی است که می گوید: بعد از پیامبر اسلام صحابه او بهترین خلق هستند و بهترین صحابه، خلفاء راشدین بودند، ابوبكر، عمر ، عثمان و علی رضوان الله علیهم اجمعین .
میر سید علی همدانی، ذخیرة الملوك، ص17
بدون دیدگاه